• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مدرسه علوی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مدرسه علوی یکی از اولین مدارس مذهبی دوره پهلوی دوم به شمار میرود و نامش یادآور اقامت یک ماهه امام خمینی طی روزهای بهمن تا اسفند ۱۳۵۷ است. این مدرسه در سال ۱۳۳۵ش توسط شیخ علی اصغر کرباسچیان معروف به علامه و رضا روزبه (کارشناس فیزیک و علوم تربیتی) تأسیس شد و در بدو امر، تحت نام مؤسسه فرهنگی علوی و فقط با یک کلاس در سطح اول دبیرستان (واقع در خیابان فخرآباد تهران) آغاز به کار کرد. در آن برهه، به دلیل فضای غیردینی حاکم بر مدارس، بسیاری از خانواده های مذهبی مانع از ادامه تحصیل فرزندانشان میشدند. از این رو بنیان گذاران مؤسسه فرهنگی علوی با هدف تربیت جوانان تحصیل کرده متدین، در صدد رفع این نگرانی برآمدند. آنان تلفیقی از سبک آموزش جدید و آموزش معارف دینی و اسلامی را سرلوحه برنامه های آموزشی خود قرار دادند. هزینه مالی مؤسسه توسط خانواده هایی که وسع مالی داشتند تأمین میشد. همچنین یکی از وعاظ مورد اعتماد بازاریهای تهران به نام شیخ هادی تهرانی معروف به حاج مقدس در این امر ساعی بود. به تدریج مؤسسه ضمن برگزاری سالهای بالاتر مقطع دبیرستان به دبیرستان علوی تغییر نام یافت و از امکانات آموزشی مناسب برخوردار شد. سپس دبستان علوی (واقع در خیابان ایران) آغاز به کار کرد و بعد با تغییر نظام آموزشی در ایران، مدرسه راهنمایی علوی با نام «نیک پرور» به فعالیت پرداخت. مقاطع مختلف این مدرسه فقط به پسران اختصاص داشت.

کادر آموزشی مدرسه علوی از سطح علمی بالایی برخوردار بود و نظام آموزشی آن به گونه ای بود که علاوه بر دروس عادی و رسمی روزنامه نگاری، ماشین نویسی، خوشنویسی، گل کاری، فن بیان، مباحثه و سخنوری و زبان انگلیسی نیز آموزش داده میشد. فضای حاکم بر مدرسه، فضایی مذهبی بود و معارف اسلامی با بهره گیری از قرآن و نھج البلاغه تدریس می شد. در آن مقطع تاریخی برخی مسئولان و گردانندگان مدرسه دانش آموزان را از هرگونه گرایش و فعالیت سیاسی منع می کردند و هرگونه تخلف، مستوجب اخراج بود.

در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی، امام خمینی پس از ورود به کشور در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ و ایراد سخنرانی در بهشت زهرا ، طبق برنامه ریزی «کمیته استقبال» برای اقامت به مدرسه رفاه وارد شدند. فضای کوچک آنجا و شمار بسیار ملاقات کنندگان، برخی از اعضای کمیته استقبال را بر آن داشت که با مسئولان دبستان علوی به رایزنی پرداخته و امام را از اوایل روز ۱۳ بهمن به این دبستان منتقل کنند. دبستان علوی ضمن همجواری با مدرسه رفاه، از فضایی بزرگ تر با دو در ورودی و خروجی برخوردار بود و این امر امکان ورود و خروج ملاقات کنندگان را تسهیل می کرد. این مدرسه سه طبقه داشت. در طبقه دوم، امام و همراهانش مستقر شدند و یک اتاق نیز به امام اختصاص یافت. در طبقه اول نیز علاوه بر دفتر مدرسه، سرسرایی بود که به حیاط مدرسه اشراف داشت و امام از آنجا به ابراز احساسات مردم پاسخ میدادند. صبحها آقایان و بعدازظهرها خانمها با امام دیدار می کردند. در روزهای باقی مانده تا پیروزی انقلاب، امام در همین مکان هر روز پذیرای گروههای مختلف سیاسی - اجتماعی بودند. در ۱۶ بهمن مراسم تفویض نخست وزیری به مهندس مهدی بازرگان انجام شد. همچنین در ۱۹ بهمن، عده ای از همافران و درجه داران نیروی هوایی به این مدرسه آمده و پس از پوشیدن لباس نظامی، در مقابل امام ادای احترام کردند خبر و عکس آن بلافاصله منتشر و سبب خوشحالی مردم انقلابی شد.

مدرسه علوی هم اکنون نیز در مقاطع مختلف تحصیلی از پیش دبستان تا پیش دانشگاهی به شکل غیرانتفاعی فعال بوده و پذیرای دانش آموزان است. همه ساله در ایام دهه فجر درهای دبستان علوی به روی علاقه مندان برای تجدید خاطرات انقلاب گشوده و نمایشگاهی نیز در آن برپا می شود.


رده‌های این صفحه : اصطلاحات و واژگان




جعبه ابزار