• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 
شهرستان نکا
neka_location_map
اطلاعات شهرستان نکا
کشور ایران
استان مازندران
مرکز شهرستان شهر نکا
سال تاسیس ۱۳۷۴ ه.ش
بخش ها بخش مرکزی ؛ بخش هزار جریب
شهرها شهر نکا
نام های پیشین مهروان ؛ نیکان
اطلاعات آماری
جمعیت ۱۱۹٬۵۱۱ نفر
تعداد شهدا ۴۰۰ شهید
حوزه های انتخابیه
بهشهر، نکا و گلوگاه (یک نماینده)

شهرستان نِکا یکی از شهرستان‌های شرقی استان مازندران است. این شهرستان از شمال به دریای خزر، از جنوب به دامنه های رشته کوه البرز (استان سمنان)، از شرق به شهرستان بهشهر، از غرب به شهرستان میاندورود محدود می باشد. سال ۱۳۷۴ با انتزاع بخش نکا از شهرستان بهشهر و نیز انتزاع بخش هزارجریب از شهرستان ساری ، شهرستان نکا تشکیل شد. شهرستان نکا بیش از ۱۲۰ روستا دارد. مرکز این شهرستان شهر نکا است که سال ۱۳۳۳ به عنوان شهر شناخته و معرفی شد. مردمان نکا به زبان مازندرانی گویش می‌کنند (دو روستای اومال و نیم چاه در این شهرستان به زبان ترکی تکلم می کنند). از مرحوم یدالله حجتی آستانی به عنوان اولین معلم در شهرستان نکا می توان نام برد. وجود پر برکت و نورانی بیش از ۳۰ امامزده در این شهرستان و بیش از ۱۰ تکیه قدیمی و ۳۹۷ شهید و ۳۸ آزاده سرافراز و هزاران طلبه و عالم دینی به خوبی عشق به اسلام و اهل بیت علیه السلام و روحیه فوق العاده مذهبی مردم این دیار را نشان می دهد.


۱ - تقسیمات کشوری

[ویرایش]

بخش مرکزی شهرستان نکا
دهستان پی‌رجه
دهستان قره‌طغان
دهستان مهروان
شهرها : شهر نکا

بخش هزارجریب
دهستان استخر پشت
دهستان زارم‌رود

۲ - طوایف ترک زبان نکا

[ویرایش]

مردمان دو روستای اومال و نیم چاه در شهرستان نکا به زبان ترکی تکلم میکنند. جیمز فریزر در سال ۱۸۲۲ میلادی وارد نکا شد. او در مورد نکا می‌نویسد: «نکا نام بلوکی است که شامل چندین دهکده است که گروهی از طایفه گرائیلی که از ترکان هستند در اینجا اقامت دارند. اینان سابقاً در کالپوش قسمتی از گرگان سکونت داشته‌اند که در شرق استراباد بوده‌است. شاید به وسیله آقامحمدخان قاجار به علت شورش و یاغیگری به اینجا کوچ داده شده‌اند. خرابه‌های محل اقامت سابق ایشان را در دشت گرگان در مسیر خود دیدم. حصاری مربع شکل بزرگ داشت که نشان می‌داد دهکده ای آباد و پرجمعیت بوده‌است».

۳ - مراکز تاریخی و دیدنی

[ویرایش]

چشمه آب معدنی قرمرض ، تالاب لپو و پلنگان ، دریاچه استخر پشت ، منطقه هزار جریب ، غار باستانی کمیشان ، رودخانه نکا ، آبشار گوکشان ، آبشار زنگت ، آبشار دزده ، برج آرامگاهی امامزاده عبدالله ، امامزاده یحیی علیه السلام (سیکا) از معروف‌ترین مناطق شهرستان نکا به‌شمار می‌آیند.

۴ - زیر ساخت و تأسیسات

[ویرایش]

سد گلورد ، نیروگاه شهید سلیمی نکا ، کارخانه سیمان نکا ، سیلوی غله نکا .

۵ - بیمارستان ها

[ویرایش]

بیمارستان بوعلی شهرستان نکا
بیمارستان امام حسین شهرستان نکا

۶ - مراکز علمی (دانشگاهی ، حوزوی)

[ویرایش]

دانشگاه آزاد اسلامی شهرستان نکا







جعبه ابزار