• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

سید محمد کاظم دانش

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



سید محمد کاظم دانش (۱۳۱۸/۸/۶ دزفول _ ۱۳۶۰/۳/۷ تهران) از جمله شهدای فاجعه هفتم تیر ۱۳۶۰ بود که پس از سالیان طولانی مجاهدت در راه خدا و خدمت خالصانه به بندگان او به دیدار معبود شتافت.



۱ - زندگی نامه

[ویرایش]

شهید دانش در ششم آبان ۱۳۱۸ در شهرستان دزفول در خانواده ای روحانی دیده به جهان گشود. پدر و اجداد وی از روحانیون بنام منطقه دزفول بودند. پدرش امام جماعت مسجد محمدیه اندیمشک و مسجد جامع شوش بوده است. شهید دانش، پس از اتمام کلاس ششم، در سال ۱۳۳۰ وارد حوزه علمیه دزفول شد و به فراگیری علوم دینی همت گماشت. وی در این دوران، گذشته از فراگیری درس های حوزوی ، به تبلیغ می پرداخت و به رغم سن کم خود، منبر می رفت. در نوزده سالگی، در سال ۱۳۳۶ برای ادامه تحصیل راهی حوزه علمیه قم شد و در درس خارج امام خمینی شرکت جست، پیش از آن او دوره سطح را در محضر آیات عظام مشگینی ؛ سلطانی ؛ نوری و فاضل به پایان رسانده بود. در سال ۱۳۴۳ ازدواج نمود و همیشه به همسر خود می گفت: آیت الله العظمی خمینی اعلم مجتهدان است و تقلید باید از او باشد.

حجت الاسلام دانش در درس فقه و درس اخلاق امام شرکت می کرد و مبارزه سیاسی خود را از همان زمان آغاز کرد. او ضمن دانش پژوهی ، برای تبلیغ و آگاه کردن مردم از اهداف امام ، به مناطق مختلف از مرز شوروی گرفته تا مرز عراق می رفت و به هر کجای دیگر، که امکان مبارزه با رژیم ستم شاهی بود، می شتافت. شهید دانش در پوشش تشکیل کلاس های قرآن به مبارزه با ظلم و جهل می پرداخت، و از این رو همواره مورد تهدید و آزار ساواک بود و بارها تبعید و ممنوع المنبر گرديد.

وی جزء مؤسسان گروه نیمه نظامی منصورون بود و منزل خود را در اختیار آنان می گذاشت. همسر شهید دانش، رابط وی با مبارزان بود و پیام های مجاهدان انقلاب را منتقل می کرد. شهید دانش، گذشته از مبارزه با رژیم ستم شاهی، به مبارزه با بهائیت پرداخت. او در اطراف قم، تهران و مناطق جنوب به این کار اهتمام داشت. مناظره های وی با رهبران بهائی، زبانزد مردم بود و همگان شهامت و آگاهی دینی او را می ستودند. شهید دانش با در اختیار گذاشتن تریبون آزاد در مسجد زرگران دزفول با کمونیست ها نیز به بحث و گفتگو می نشست ، مبارزه شهید با مکاتب انحرافی، آن چنان اوج گرفت که رهبران گروه های الحادی، حضور در مجلس او را تحریم کردند.
شهید دانش به تبلیغ مخفیانه و از طریق رابط های خود، به تبلیغ در ارتش همت گماشت . او با ارتباط با جمعی از درجه داران و سربازان ، به افشاگری پرداخت. نقش او در آگاه نمودن ارتشیان در جریان جنگ ظفار چنان ساواک را به خشم آورد، که وی را سه سال ممنوع المنبر کرد. از این رو، شهید به صورت ناشناس به تبلیغ و فعالیت های زیرزمینی در دزفول و اهواز پرداخت. وی به همراه خانواده خود راهی خوزستان شد و در یکی از منازل مدرسه ایت الله بهبهانی اهواز سکونت گزید.


۲ - ترجمه و نویسندگی

[ویرایش]

شهید دانش جزء هیئت هفت نفره تحریریه مکتب اسلام و مسئول پاسخ به سؤالات این مجله بود. او همچون استاد مطهری ، برای آگاهی نوجوانان و جوانان به نگارش داستان زندگی اصحاب پیامبر پرداخت. این داستان ها، پس از چاپ در مکتب اسلام، با عنوان «سیمای فداکاران» در دو جلد منتشر شد و در سال های؟ ، کتاب سال شناخته شد. گرچه او می توانست فقط مقالات فلسفی، دیالکتیک و متافیزیک بنویسد، ولی ترجیح داد مطالب همه فهم و خواص پسند، بنگارد و از این راه خدمت بزرگی به اسلام کند.


۳ - خدمات پس از انقلاب

[ویرایش]

شهید دانش، پس از انقلاب، مقيم شهر شوش شد و سرپرست کمیته انقلاب اسلامی گردید. او بنیانگذار سپاه پاسداران و کمیته امداد امام خمینی نیز بود. او در شکستن اعتصاب های پس از انقلاب که به تحریک ضد انقلابیون انجام می گرفت، نقش بسیار فعالی داشت. منطقه مرزی شوش، با تفاوت های قومی و گروهی ساکنان آن و تعصب های جاهلانه به جای مانده از روزگار سیاه جهل و استبداد، وجود شخصی همچون او را می طلبید، تا بتواند همگان را به دور هم گرد آورده، منطقه را با نقش محوری خود سامان دهد؛ از این رو ایشان، از سوی دفتر امام خمینی تا به امامت جمعه شوش برگزیده شد.
شهید دانش در جمع آوری اسلحه های موجود در دست مردم که در زمان انقلاب و هنگام تسخیر مراکز نظامی به دست آمده بود، نقش به سزایی داشت. همچنین او به میان شیوخ منطقه میرفت و اسلحه هایی را که صدام به آنها برای جنگ با نظام نوپای جمهوری اسلامی داده بود، می گرفت و در اختیار نیروهای مدافع انقلاب قرار می داد. در جریان بازدید از مناطق جنوب، وی از شیوخ تعهد می گرفت، علیه نظام اسلامی اقدامی نکنند و منطقه را به آشوب نکشانند. او در یکی از روزها که برای سرکشی به میان عشایر عرب رفته بود، با این که روزه بود، ولی از خوردن افطار امتناع کرد و حاضر نشد بر سر سفره شیخ عشیره بنشیند، مگر این که او اسلحه های صدام را به وی بدهد و تعهد کند منطقه در آرامش باشد.

۴ - نمایندگی مجلس شورای اسلامی

[ویرایش]

شهید دانش در اردیبهشت ۹۵، از سوی مردم شوش و اندیمشک به نمایندگی مجلس شورای اسلامی برگزیده شد. شهید دانش همزمان با نمایندگی مجلس شورای اسلامی، در ستاد جبهه و جنگ خدمت می کرد، و مکرر به جبهه می رفت، و در بازگشت، به حضور شهید چمران و دیگر فرماندهان جنگ می رسید و اوضاع را گزارش می کرد. وی عضو کمیسیون مسکن مجلس بود و در خدمات رسانی به جنگ زدگان بسیار تلاش می کرد.


۵ - شهادت

[ویرایش]

سرانجام در شامگاه هفتم تیر ، بر اثر انفجار مقر حزب جمهوری اسلامی به دست منافقین کوردل ، همراه با شهید مظلوم آیت الله بهشتی و دیگر شهدای کربلای ایران به لقاء الله رسید. پیکر پاک این شهید عزیز پس از تشییع در گلزار شهدای بهشت زهرا تهران قطعه ۲۴ به خاک سپرده شد. سلام و درود خدا بر روح پاک و مطهرش.


رده‌های این صفحه : شهدای واقعه 7 تیر 1360




جعبه ابزار