• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عملیات فتح المبین

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پس از هجده ماه از اغاز جنگ بین عراق و ایران و انجام ده ها عملیات کوچک و بزرگ توسط طرفین، توازن قوا به سمت برتری موقعیت نیروهای ایرانی در حال تغیر بود و به همین دلیل فرماندهان ایرانی ازاد سازی سریع سرزمین های اشغال شده را در طرح و برنامه ی خود منظور کردند. در منطقه غرب کرخه و شوش ، گسترده ترین حضور زمینی عراق بوجود امده بود منطقه ای از دهلران در شمال تا تنگ رقابیه در جنوب به عمق متوسط هفتاد الی هشتاد کیلومتر در اشغال عراقی ها بود.هر چند عوارض حساس و نقاط مهمی در این منطقه وجود نداشت ولی تهدید محور اندیمشک به اهواز و قرار داشتن شهرهای شوش، اندیمشک و دزفول در برد توپخانه دشمن موضوعی بود که به سادگی قابل تحمل نبود پیشروی نیروهای عراقی را در مهر ماه ۱۳۵۹، مقاومت شدید نیروهای خودی با استفاده از مانع رودخانه کرخه به همراه تلاش شدید یگان های توپخانه، هوانیروز و نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران متوقف نمود و نه تنها ایرانی ها توانستند دشمن را در غرب رودخانه گرخه زمینگیر کنند بلکه با حفظ سرپل منطقه پل نادری ، کرخه و شوش و گسترش ان با انجام عملیات های کانال هندلی و تپه چشمه و انگوش نیروهای قابل توجهی را در غرب کرخه مستقر کردند.

در تداوم حوادث این منطقه حملات عراقی ها نیز به شکست انجامید و با قطع ارتباط نیروهای عراقی در منطقه بستان زمینه انجام یک عملیات گسترده فراهم شد در ایران یک قرارگاه مشترک با نام قرارگاه عملیاتی کربلا تشکیل و این قرارگاه اصل « وحدت فرماندهی » را برای ترکیب مقدس ارتش و سپاه مورد توجه قرار داد. در این راستا حرکات عراق در حمله مورخه ۱۷ / ۱۱ / ۱۳۶۰ در تنگ چزابه و منطقه بستان و ۲۹ / ۱۲/ ۱۳۶۰ در منطقه شوش قابل توجه است. نیروهای عراقی میخواستند با پراکنده نمودن نیروهای ایرانی مانع از انجام یک حمله گسترده در منطقه شوش گردیده و حضور خود را در عمق خاک خوزستان تداوم دهند. عملیات فتح المبین که نام ان با استخاره از قران و ایه شریفه انا فتحنا لک فتحا مبینا انتخاب گردید در ساعت نیم بامداد مورخه ۰۲/۰۱/۱۳۶۱ با رمز "یا زهرا س" اغاز و در نهم فروردین ماه، پس از هفت روز نبرد به پایان رسید و بدین ترتیب یکی از بزرگترین و گسترده ترین نبردهای زمینی به وقوع پیوست. قرارگاه قدس ، قرارگاه نصر ، قرارگاه فجر و قرارگاه فتح به ترتیب از شمال به جنوب در عین خوش و ابوقریب ، علی گره زد و تپه بلتا و ارتفاعات تینه ، تپه های ابوصلیبی خات به چنانه و شرق ارتفاعات میش داغ و رقابیه با دشمن درگیر شده و در سه مرحله توانستند بعد از عبور از خطوط پدافندی پیشروی خود را در عمق مواضع عراقی ها اغاز کرده و در ارتفاعات حاشیه مرزی مستقر شوند.

نقش حضرت امام خمینی ره در این تصمیم گیری نهایی و صدور فرمان برای انجام عملیات بسیار تعیین کننده و مهم بود که باعث گردید فرماندهان عالی رتبه ارتش و سپاه با توکل و اعتماد بیشتری به عنایات خداوند عملیات را انجام دهند. سرلشکر شهید نقدی یکی از فرماندهان شجاع ارتش در این منطقه به شهادت رسید. در این عملیات ۱۱۰ فروند بالگرد هوانیروز با ۴۰۷۷ ساعت پرواز در ۳۵۰۰ سورتی ضمن انهدام ادوات رزمی و سنگرهای دشمن ۲۶۹۵ مجروح را تخلیه و ۲۸۴۰ رزمنده را ترابری و بیشتر از ۱۷۰ تن تدارکات و مهمات را به رزمندگان رساندند.

نتیجه
ازادسازی حدود ۲۲۰۰ کیلومتر مربع از خاک میهن اسلامی
منطقه عین خوش، ارتفاعات بلتا، شاوریه، علی گره زد، ابو صلیبی خات، تینه، برقازه، میشداغ و چاه های نفت ابوغریب و برقازه ازاد شد.
بیست و پنج هزار نفر کشته و زخمی و شانزده هزار نفر اسیر تلفات سنگین نیروهای عراقی بود.
۲۷۰ دستگاه تانک، ۱۵۰ دستگاه نفربر، شش فروند هواپیما، سه فروند بالگرد منهدم گردید.
۱۵۰ دستگاه تانک، ۱۷۰ دستگاه نفربر، ۱۲۵ عراده توپ، ۵۰۰ دستگاه خودرو سالم همراه هزاران سلاح سبک و تجهیزات و لوازم مخابراتی به غنیمت ایران در امد.






جعبه ابزار