• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

عملیات والفجر هشت

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



منطقه عملیاتی جنوب در مسیر جاده آبادان به اروندکنار در ساحل شرقی و غربی رودخانه اروند رود ، از ابتدای جنگ تقریباً مسکوت مانده و تنها آتش های پراکنده از دو طرف در آن اجراء می گردید. عدم موفقیت کامل در منطقه شرق دجله برای دست یابی به محورهای منتهی به بصره و تهدید و تصرف این شهر توسط نیروهای ایرانی، نظر کارشناسان خودی را به سمت استفاده از منطقه اروندکنار و شهر فاو جهت تهدید بصره از جنوب متمایل نمود، ولی موانع بزرگی مانند رودخانه اروند با جزر و مدهای بسیار شدید و کمبود وسایل و تجهیزات عبور از رودخانه و نیاز به عبور دادن حجم بسیار بالای تجهیزات از این رودخانه و احتمال پذیرش تلفات و ضایعات سنگین، باعث گردید تا بدست آوردن راهی مناسب برای اجرای عملیات زمان قابل توجهی را به خود اختصاص دهد. سرانجام عملیات والفجر ۸ طراحی و با "رمز یا فاطمه الزهرا" در سه محور اجراء گردید.

محور نخست : در منطقه اروندکنار جهت تصرف شهر فاو و حرکت از جاده ابوالخصیب به طرف بصره به عنوان تک اصلی، در این محور نیروهای غواص و قایق سوار به عنوان خط شکن به دشمن،یورش برده و نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران شامل یگانهای نصب پل، قرارگاه رعد نیروی هوایی و قرارگاه هوانیروز به همراه بیش از ۵۰ گردان توپخانه شامل نزدیک به ۱۰۰۰ قبضه توپ، آتشی را بر روی دشمن اجراء نمودند که در طول هشت سال دفاع مقدس بی سابقه بود.

محور دوم : در منطقه شلمچه تک پشتیبانی محدودی توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

در محور سوم : از شلمچه تا کوشک در امتداد ۵۰ کیلومتری خط جبهه بیش از ۵ لشکر،نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران در واقع یک تک پشتیبانی مهم و عملیات انتحاری بسیار بزرگ را به نمایش گذاشتند. عملیاتی که هر چند نتوانست به تصرف خطوطی از دشمن منجر گردد ولی به استناد مدارک زیر موفق شد ضمن به اشتباه انداختن عراق در تشخیص محل تک اصلی در آغاز عملیات، بار سنگین پاتک های عراقی را در روزهای اولیه موفقیت عملیات در منطقه اروندکنار و فاو کاهش داده و موجب شود که نیروهای ایرانی بتوانند سرپل تصرفی خود را در منطقه بین اروند کنار و خور عبدالله تثبیت نمایند.

یکی از مسئولین توجیه سیاسی ارتش عراق در ۱۴/۱/۱۳۶۴ کمتر از یک هفته قبل از شروع عملیات والفجر ۸ طی مصاحبه ای در پاسخ به خبرنگارِ رادیو مونت کارلو اظهار داشت:حمله اصلی ایرانی ها به منظور قطع جاده بصره بغداد و ایجاد شکاف بین سپاههای ۴ و ۶ در منطقه هوالهویزه صورت خواهد گرفت.

یکی از مسئولین اطلاعاتی ستاد کل ارتش عراق چند روز قبل از شروع عملیات والفجر ۸ در بازدید از جبهه فاو و در جمع فرماندهان عراقی اظهار کرد:در منطقه غرب اروند تهدیدی از سوی ایران وجود ندارد، لذا ممکن است تعدادی یگان علاوه بر آنچه تاکنون از این منطقه برداشت شده است از منطقه به سپاه ۶ در شرق دجله اختصاص یابد.

سرلشکر ماهر عبدالرشید ،فرمانده سپاه سوم عراق مستقر در جبهه شرق بصره حتی در تاریخ ۲۶/۱/۶۴ یعنی یک هفته بعد از عملیات والفجر ۸ و تصرف شهر فاو توسط نیروهای ایرانی اظهار داشته است: تک اصلی نیروهای ایرانی در روزهای آینده در منطقه هورالهویزه انجام خواهد شد و لذا از ارسال و اعزام نیرو به منطقه فاو جلوگیری می کند.

اطلاعات بدست آمده از اسرای عراقی عملیات والفجر ۸ نیز این مطلب را تایید می کند که ارتش عراق استعداد قابل توجهی از یگانهای خود را تا شروع عملیات والفجر ۸ از جبهه فاو که به مسئولیت سپاه ۷ اداره می گردید برداشت نموده و به شرق دجله جهت تقویت اعزام نموده است.

نتیجه
در محورهای پشتیبانی هدفهای زمینی تأمین نگردید ولی اهداف کلی که موفقیت تک اصلی بود بطور کامل بدست آمد.
حدود ۳۰ کیلومتر مربع از خاک میهن اسلامی و حدود ۷۷۰ کیلومتر مربع از خاک عراق آزاد شد و ارتباط عراق با آبهای آزاد قطع گردید. شهر فاو آزاد شد و اسکله های فاو به تصرف درآمد و نیروهای ایرانی در ۲۰ کیلومتری بندر ام القصر مستقر شدند.
۱۷۰۰۰ نفر کشته و ۲۵۰۰۰ نفر زخمی و ۲۵۰۰ نفر اسیر، تلفات انسانی نیروهای عراق بود که تعداد قابل توجهی از افسران ارشد عراقی جزء این نفرات بودند.
انهدام ۶۰۰ دستگاه تانک و نفربر ، ۵۰۰ دستگاه خودرو، ۱۵۰ عراده توپ ضد هوایی ، ۳۰ ناوچه جنگی و ۱۰ فروند لنج شناور ،۷۰ هواپیما و ۱۰ فروند بالگرد از جمله ضایعات عراق بود.
آمار غنائم نیز شامل ۱۲۰ دستگاه تانک و نفربر، ۱۷۰ دستگاه توپ ضدهوایی، خمپاره انداز و ۲۰ عراده توپ صحرایی به همراه مقادیر زیادی وسایل مخابراتی و تجهیزات نظامی و رادارهای مختلف بود.






جعبه ابزار