• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

فضل الله مهدی زاده (محلاتی)

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



فضل‌الله مهدی‌زادهٔ محلاتی معروف به فضل‌الله محلاتی (۱۸ تیر ۱۳۰۹ محلات – ۱ اسفند ۱۳۶۴) در شهرستان محلات به دنیا آمد. یکم اسفند ۱۳۶۴، در اهواز هنگام بازدید از مناطق جنگی بر اثر اصابت راکت به هواپیمای حامل وی به شهادت رسید.


۱ - تولد و خانواده

[ویرایش]

در ۱۸ تیرماه ۱۳۰۹ در خانواده‌ای متدین در شهر محلات، در حالی که پنج خواهر بزرگتر از خود داشت، به دنیا آمد، پدرش غلام‌حسین مهدی‌زاده و مادرش صدیقه رضایی بود. پدرش از کسبه بازار بود (تولید و فروش فرش و بزازی) که کشاورزی هم می‌کرد. پدر و مادر فضل‌الله سواد خواندن و نوشتن نداشتند. در سال ۱۳۳۱ (۲۱ سالگی) برای ازدواج از قم به محلات می‌آید و با اقلیم‌السادات شهیدی محلاتی-متولد ۱۳۲۰-دختر سید جلال شهیدی محلاتی ازدواج می‌کند. وی پنج فرزند دارد که بزرگ‌ترین آنها احمد، دومی محمود، سوم نجمه، چهارم ندا و فرزند پنجمی میثم است.


۲ - تحصیلات

[ویرایش]

تحصیلات خود را در شش سالگی در «مکتب‌خانهٔ مدرسه میرزا» آغاز کرد و طی شش سال به پایان رساند. مدتی برای کمک نزد پدرش می‌ماند. دراین مدت با توجه به رفت و آمد سید محمد تقی خوانساری، سید صدرالدین صدر و سید روح‌الله خمینی به محلات، به طلبگی علاقه‌مند می‌شود ولی پدرش مخالفت می‌کند. دروس مقدمات و قدری از سیوطی و حاشیه را در همان محلات، نزد آیت الله شهیدی و بعضی از علمای محلات می‌خواند. سرانجام با وساطت محمدتقی خوانساری و عمویش، موفق می‌شود پدر را برای رفتن به قم راضی کند. در پانزده سالگی به قم رفت و در سال ۱۳۲۴ وارد حوزهٔ علمیه شد، حاشیه را نزد محمد تهرانی و سیوطی را نزد آشیخ عباس علی، دوباره می‌خواند و مغنی را نزد شیخ علی پناه اشتهاردی می‌آموزد. به گفتهٔ خودش در این ایام سرپرست واقعیش محمدتقی خوانساری بوده که به خانهٔ او رفت و آمد داشته. مطوّل را نزد محمد صدوقی، معانی را نزد مرتضی مطهری و یک مقدار هم نزد علی مشکینی فرا گرفت. بخش عمده شرح لمعه را نزد صدوقی و مابقی را نزد حاج اسدالله اصفهانی نورآبادی خواند. با اتمام مقدمات و فراگیری سطح، رفته‌رفته او را به نام شیخ فضل‌الله می‌شناختند. از مهترین چهره‌هایی که در حوزه با آنها آشنا شد، می‌توان به سید حسین طباطبایی بروجردی (در درس خارج) و سید روح‌الله خمینی (در درس اخلاق)، سید محمد حسین طباطبایی (در درس تفسیر)، اشاره کرد.


۳ - فعالیت‌های سیاسی بعد از انقلاب

[ویرایش]

نخستین سرپرست حجاج ایرانی
اولین دبیر جامعه روحانیت مبارز
نماینده مردم محلات در اولین دوره مجلس شورای اسلامی
و نماینده امام خمینی در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

۴ - شهادت

[ویرایش]

در ۱ اسفند ۱۳۶۴، به همراه هشت تن از نمایندگان مجلس، نیروهای عالی رتبه ارتش، مقامات عالی رتبه قضایی با هواپیمای فوکر اف۲۷ فرندشیپ به خلبانی عبدالباقی درویش در جریان عملیات والفجر ۸ ، در ۲۵ کیلومتری شمال اهواز عازم جبهه‌های جنگ بود که هواپیمای حامل آنها در محاصره دو فروند میگ-۲۳ عراقی قرار گرفت و همه ۵۰ سرنشین آن شهید شدند. پیکر او را در حرم حضرت معصومه شهرستان قم به خاک سپردند.








جعبه ابزار