• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

مدرسه علمیه نواب

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



مدرسه علمیه صالحیه (نواب) مشهد در ۱۰۸۶ ق در دوره سلطنت شاه سلیمان صفوی بنا گردید. بانی این مدرسه ابوصالح فرزند محمدحسن بن میرزا رضوی از اعیان و اشراف دوره صفوی بود. وی که ملقب به نواب و نقیب سادات بوده، مدتها منصب صدرالممالکی ایران (از مقامات عالی اداری و مذهبی زمان صفویه)، را بر عهده داشت و به همین جهت این مدرسه را مدرسه نواب نیز می نامند.

مدرسه علمیه نواب با مساحت ۲۷۸۳متر مربع در دو طبقه با معماری بسیار ساده و آجری مزین به کاشی کاری ساخته شد که پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل طرح توسعه حرم مطهر امام رضا تخریب و با وسعت بیشتری با افزایش کلاسهای درسی و ایجاد کتابخانه و مسجد تجدید بنا گردید. با اوج گیری مبارزات مردم مشهد علیه رژیم پهلوی در ۱۳۵۷ش این مدرسه نیز دستخوش حوادث و رویدادهای سیاسی شد. از جمله این وقایع تقارن مراسم تشییع جنازه مرحوم شیخ احمد کافی با تحریم جشن های نیمه شعبان توسط امام خمینی بود. در ۱۶شعبان ۱۳۵۷ش مردم از فلکه دروازه قوچان به سمت حرم، جنازه مرحوم کافی را تشییع می کردند که جمعیت به نزدیکی حرم رسید و با چراغانی دولتی به مناسبت نیمه شعبان مواجه شد. مردم مبادرت به کندن تزیینات و پرچم ها کردند. پلیس که این صحنه را دید با نیروهای ضربت وارد عمل شد و با استفاده از گاز اشک آور به مردم هجوم آورد که عده ای از تظاهرکنندگان وارد مدرسه نواب شدند. پلیس هم به این مدرسه حمله کرد که در پی آن تعدادی از طلبه ها مجروح شدند و مدرسه نیز در حدود یک ماه تعطیل گردید.

پس از آن حجت الاسلام سیدعبدالکریم هاشمی نژاد با برگزاری چندین سخنرانی در این مدرسه تهاجم مأموران حکومتی به مدرسه نواب را محکوم و در مخالفت با رژیم مطالبی بیان داشت. در روز ۱۲ شهریور ۱۳۵۷ مردم مشهد با اجتماع در خیابان نادری (شیرازی فعلی) به مناسبت چهلمین روز واقعه مدرسه علمیه نواب پس از تجمع در منزل آیت الله سیدعبدالله شیرازی به همراه ایشان و عده ای دیگر از علما به مدرسه نواب رفته و با سخنرانی حجت الاسلام هاشمی نژاد مجلسی به این مناسبت برپا نمودند. پس از پیروزی انقلاب این مدرسه با توسعه فعالیتهای خود در زمینه های علمی، فرهنگی و جذب تعداد بیشتری از طلاب در رشته های تحصیلی علوم دینی، تربیت مدرس، تربیت مبلغ و تربیت محقق در زمینه های علوم انسانی و اسلامی به فعالیت خود ادامه میدهد. این مدرسه دارای شورای آموزشی و اداری است و مدیریت آن را حجت الاسلام مهدی شریعتی برعهده دارد.


رده‌های این صفحه : حوزه‌های علمیه




جعبه ابزار