• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

پیش مرگان مسلمان کرد

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



پیش مرگان مسلمان کردستان عنوان سازمانی نیمه مخفی بود که وایل پیروزی انقلاب اسلامی در کردستان تشکیل شد و با گروه های ضدانقلاب به نبرد برخاست

استان کردستان از دیرباز بنا به دلایلی از جمله همجواری با شهرهای کردنشین عراق و نزدیکی با شهرهای کردنشین ترکیه، همواره منطقه ای ناآرام بود؛ وجود گروههای مسلح کرد با تفکرات ناسیونالیستی افراطی، امکان برقراری نظم را در منطقه از بین برده بود. با پیروزی انقلاب اسلامی و ایجاد فضای باز سیاسی در کشور، برخی گروههای سیاسی کرد، شامل حزب دمکرات کردستان ، حزب کومله ، حزب رستگاری ، بنای ناسازگاری با حکومت تازه تأسیس جمهوری اسلامی را گذاشتند و تقاضای خودمختاری کردند. این تقاضا در شرایطی مطرح می شد که هنوز جمهوری اسلامی نتوانسته بود به طور کامل بر اوضاع کشور مسلط گردد، و خطر هرج و مرج و تجزیه، کشور را تهدید می کرد؛ چرا که در برخی نقاط ایران از جمله خوزستان و گنبد گروه های کمونیستی همین خواسته ها را تکرار می کردند. گروههای مسلح کرد با ورود به شهرهای کردستان، اقدام به ایجاد مزاحمت برای اهالی و خلع سلاح پاسگاههای نظامی و انتظامی می کردند و در بعضی نقاط کردستان، عملا کنترل شهرها و روستاها و جاده ها را در اختیار گرفتند. آنان بلافاصله به آزار و اذیت شهروندانی می پرداختند که با آنان مخالف بودند یا به نوعی از جمهوری اسلامی طرفداری می کردند. این فشارها، مردم کرد را مجبور به ترک خانه ها و شهرهای خود می کرد و گروهک ها هم بلافاصله به غارت اموال و تخریب منازل آنان می پرداختند.

رفته رفته جسارت گروهکهای مسلح بالا گرفت و اقدام به شکنجه و قتل مخالفان خود کردند. درگیری های مسلحانه میان عناصر ضدانقلاب و نیروهای نظامی و انتظامی شدت یافت. شناخت موقعیت جغرافیایی کردستان که پوشیده از کوه های مرتفع و دره های عمیق است، شانس برتری نظامی ضدانقلاب را بر نیروهای دولتی افزایش داده بود. در این میان، محمد بروجردی ، از فرماندهان سپاه که شناخت زیادی از کردستان داشت طرحی را به شورای عالی سپاه و شورای انقلاب ارائه کرد که در آن با استفاده از نیروی کردهای مسلمان که به دست ضدانقلاب آواره شده بودند، به مقابله با گروه های مسلح در کردستان بپردازد. به دستور شورای انقلاب، بروجردی مسئول اجرای آن گردید و مردان کردی که مجبور به ترک شهرهای خود شده بودند دوباره گردهم آمدند و با فراگیری آموزشهای نظامی به عنوان نیرویی مسلح برای تأمین امنیت کردستان بسیج شدند. این سازمان شبه نظامی و نیمه مخفی، در نخستین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن ۱۳۵۸ اعلام موجودیت کرد و وفاداری خود را به انقلاب اسلامی و امام خمینی اعلام نمود و هر گونه تجزیه طلبی در کردستان را محکوم ساخت.

ورود نیروهای تازه نفس مسلح به صحنه های درگیری که با موقعیت محلی و زبان کردی آشنایی داشتند، در کنار نیروهای مسلح ارتش و سپاه، موجب تغییر موقعیت نظامی طرفهای درگیر شد و کفه ترازو را به نفع جمهوری اسلامی سنگین تر کرد. از آن پس این نیروها با عملیات شناسایی، کمین و حمله به گروهکهای مسلح ضدانقلاب، نقش بارزی در آرام سازی کردستان ایفا کردند. آنان از سوی عناصر ضدانقلاب به عنوان "پیش مرگان خمینی" و "فانتوم" خوانده می شدند. با به شهادت رسیدن محمد بروجردی در اول خرداد ۱۳۶۲ در سه راه مهاباد - نقده و پایان پذیرفتن تجزیه طلبی کردستان، سازمان پیش مرگان مسلمان کرد نیز نقش خود را از دست داد، اما حضور آنان در بازگشت آرامش به کردستان و ایجاد امنیت برای شهروندان کرد و حدف ضدانقلاب از منطقه در سال ۱۳۶۱ش، ستودنی و ماندگار است.


رده‌های این صفحه : اصطلاحات و واژگان




جعبه ابزار